Haminan Hirvihaudan lippaluola, lohkareportit ja -luola

Haminan alueella, vanhan Vehkalahden pitäjän mailla, Metsäkylän kaakkoispuolella on muuankin kallio, Hirvihaudaksi nimetty, jonka sivustassa on joitain ainakin paikallisesti huomionarvoisia kallio- ja lohkaremuodostelmia. Kohde on joiltain osin tuttu jo vuosien takaa. Lohkareportit löysimme Marin ja Lotan kanssa varmaankin vuosien 2008-2009 tienoilla.

Paikalla on näyttävä lippaluola. Ilkan viime vuonna havaitsema. Lisäksi lippaluolan likellä, jyrkästi nousevassa kallioruhjeessa on pari peräkkäistä lohkareporttia ja saman painauman toisessa päässä lyhyehkö lohkareluola.

Lippaluola ammottaa jyrkänteen itään antavassa seinämässä, muutaman metrin korkeudessa. Tasanteelle pääsee molemmista päistä.

Lippaluolalla on mittaa n. 19 metriä, syvyyttä keskimäärin kolmisen metriä ja korkeutta parhaimmillaan arviolta kolme ja puoli metriä.

 

lippa_yleisnäk.JPG

Se on sisälinjaltaan hyvin suora, mutta lipan etureuna kaartuu kauniisti. Lattia on osin löhkareiden peittämä, osin tasaista moroa. Jälkimmäisessä osassa on tulenpidon jälkiä. Paikka sopisi hyvin yöpymiseen.

lipanalla_tasannetta.JPG

lippaa_alaviisto

Lippaluolalta pääsee lohkareporteille seuraamalla seinämää etelän suuntaan joitain kymmeniä metrejä. Välittömästi lippaluolan eteläpuolella on toinenkin lippamainen muodostuma, pituudeltaan kahdeksisen metriä, mutta se ei ole tunnelmataan oikein mitenkään luolamainen. Katto on liian korkealla.

Lohkareportit ovat syntyneet muutaman metrin levyiseen, syvähköön ruhjeeseen.

lohkareportit_yleisnäk1

Ruhjeeseen jääneen, seinämään nojaavan paaden alle on muodostunut kolme ja puoli metriä pitkä, tilavanoloinen lohkareportti. Korkeutta on parhaimmillaan kolmisen metriä ja leveyttä keskimäärin kaksi ja puoli metriä, matala osa huomioiden kolmisen metriä. Sateisena ja pilvisenä päivänå sisällä on pimeähköä.

Kahdelle vierekkäiselle pienemmälle portille pitää kiivetä järkäleiden yli. Ne ovat joitain metrejä korkeammalla. Vasemman puoleinen on seisomakorkuinen, metrin mittainen ja oikeanpuoleinen parisen metriä pitkä, leveämpi, ylöspäin madaltuava.

Ruhje on erotattavissa matalampana maastossa lohkareporttien jälkeenkin. Jonkin matkaa sitä seurattua vastaan tulee painauman pohjalle vieräkkäin jääneiden paasien väliin muodostunut 5,5 metriä pitkä lapimentävä lohkareluola, jossa on tilavahko seisomakorkuinen suuaukko painanteessa.

 

lohkareluola_sisäänk

Seisomakorkuista tilaa on kolmisen metriä, jonka jälkeen luola madaltuu nopeasti ja muuttuu myös kapeammaksi: vajaa metrisestä, alle puolimetriseksi. Toisen pään suuaukko on mitoiltaan n. 0,7 (korkeus) ja 0,4 (leveys).

lohkareluola_sisänäk

Lippaluolaa lukuunottamatta kohteilla on hyvin vähän liikkumisen jälkiä. Sateella ja hämärän aikaan hiljaisuus korostuu.

Pienemmän lohkareportin gps-koordinaatit: 3507028, 6725484 (KKJ-yhtenäiskoordinaatisto, lippaluola tästä painauman pohjoista seinämää seuraten vuoren itäpuolelle).

lohkareportit Karttapaikassa

Lohkareluolan gps-koordinaatit: 3506996, 6725484

lohkareluola Karttapaikassa

Näitä pieniä ja  suurempiakin lohkareluolia on vielä liuta blogijulkaisua  odottamassa.  Pitänee laitella myös parempia kuvia Hirvihaudasta.

teksti: Ilkka

kuvat: Ilkka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s