Kotkan Hovinsaaren rakoluola – kaupungin kivinen katve

Luolasafarilta Juhan ja Tanen kanssa Pyhtäältä palatessamme, kohti Kotkan keskustaa Hovinsaaren seutuvilla ajellessamme, silmäilin tien varren korkeahkoja kallioleikkauksia. Mainitsin ääneen, että täälläkin on melkoisen edustavia kallioita, ja että liekö ollut luolantapaisiakin ainakin ennen liikenneväylien louhintaa ja kaupunkirakentamista kaikkineen.

Tuumailu nosti kaverini Juhan mieleen näkymän, joka on hänelle tuttua tutumpi, töihin pyöräillessä jokapäiväinen. Päätimme tarkastaa. Muistin paikan itsekin, ja ajattelin, että ”nojoo”. Kuitenkin koukkasimme pois Hyväntuulentieltä ja nousimme Daniscon sokeritehtaan lähellä pois kyydistä Tanen jäädessä pitämään autoa lämpimänä.

Hyväntuulentien, Liitulahdentien ja Lainekadun välissä on pohjoiseen ja länteen avautuva, pienehkö paljas jyrkänne. Pohjoista sivustaa dominoiva piirre on jyrkänteen korkuinen pystyrako, joka kuitenkin loitompaa näyttää kivien tukkimalta. Näin olin itse joskus todennut vaivautumatta katsomaan lähempää.

Päätelmäni osoittautui hätiköidyksi. Näin totesimme, kun harpoimme pystyraon edustalle. Kapeahkon halkeaman tyveen kiilautuneen lohkareen alta pääsi melko helposti konttaamaan tilaan, joka osoittautui nätiksi rakoluolaksi. Sen lattiataso nousi piakkoin porrasmaisesti puolisen metriä. Näkyvää tilaa oli suuaukolta arvioiden 5-6 metriä.

Juha paineli edeltä ja korvani rekisteröivät innostuneen ilmoituksen, että luola jatkuu oikealle. Se selitti myös lautatasot näkyvän tilan päässä, joka oli siis vain vinkkeli. Videokaappauskuvassa näkyy Juhan selkää mutkan kohdalla.

Juhan arvioi, että mutkan takana oli tilaa saman verran, ja että luola lähestulkoon menee läpi. L-kirjaimen muotoisella luolalla on täten mittaa arviolta 11-12 metriä. Kuvassa luolan peräosan näkymiä vähän vinossa kuvassa.

Olin itsekin jo melkoisen innostunut, mutta hivenen kummastunut samalla. Tällaisia ei odota löytävänsä keskeltä taajamaa. Helpommin saavutettavaa luolaa on vaikea kuvitella. Esimerkiksi ”Suomen luolat” teoksessa ei luolasta ole mainintaa, enkä muualtakaan ole luolasta lukenut, vaikka kohde  lähinaapurustossa varmaan tunnetaankin.

Hovinsaaren rakoluola on kapeahko, mutta melko helposti päätyyn mentävissä, kuten myöhemmin erillisellä reissulla totesin. Luolan arvoa nostaa se, että rakoon kiilautuneista lohkareista muodostuva katto on hyvin yhtenäinen. Pari ensimmäistä kiveä on vähän väljemmin, mutta nekin kattavat koko matkan. L-kirjaimen jälkimmäinen sakara on yhtenäisen katon takia jo lähes täysin pimeä. Arvoa nostaa niin ikään se, että kohde on kaupunkiluolaksi siisti.

Leveyttä luolalla on keskimäärin puolisen metriä. Kapein kohta on luolan loppupäässä, jossa pitää alittaa kivi kyljittäin edeten. Katto on paikoin kohtalaisen korkealla ehkäpä kolmessa metrissä. Jatkoimme matkaa Juhalle saunomaan.

sijainti karttamäärityksellä:

Kotkan Hovinsaaren rakoluola 

teksti: Ilkka

kuvat: Ilkka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s